A mai sütésem egy graham-lisztes kenyér volt,ami öreg tésztával készült.nincs is ebben semmi különös.De most arra jöttem rá,hogy az élesztőből 1 dkg is elég volt,és csak az öreg tésztába tettem az élesztőből,és mégis meg kelt .Idáig mindig tettem a liszthez is ,és az öreg tésztához is.Az előző kenyeremből véletlenül kifelejtettem ,csak az öreg tésztába volt,de csak akkor jöttem rá hogy kihagytam , mikor már sütésre készen állt.Most pedig direkt kihagytam az élesztőt,és szépen meg emelkedett,ahogy az elvárható.
A hozzávalók: 50 dkg BL80 kenyérliszt
25 dkg graham-liszt
12 dkg rétesliszt
25 dkg öreg tészta
1 evőkanál só
2 evőkanál olaj
4,5 dl langyos víz
Az öreg tészta hozzávalói : 50 dkg BL80 liszt
3 dl víz
1 csipet cukor
1 dkg friss élesztő
Ezeket összekeverem és a pulton hagyom 10- 12 órán át.Ezalatt túlkel és összeesik. Másnap összegyúrom
és átteszem egy fedeles dobozba,és mehet a hűtőbe.Innen használok kenyérsütéskor.
Ez az öreg tésztás receptet itt található: http://www.limarapeksege.hu/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése