Ez a kenyér lett mostanában a kedvenc,gyakran sütöm.Ebben a kenyérben lenmag lisztet is keverek ,mert nagyon egészséges.A pirított magok meg nagyon finomak a kenyér tetején.
A hozzávalók: 30 dkg BL55 liszt
25 dkg Grahamliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
4 evőkanál lenmagliszt
10 dkg előző este elkészített kovász/ Atkáriné Terikétől van/
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
4,5 dl víz /meg amennyit felvesz /
A kovász: 140 ml víz
15 dkg liszt
1 kávéskanál cukor
1 dkg élesztő
A kovászt előző este bekeverjük, és másnap használjuk.
A kenyér hozzávalóit a dagasztógép üstjébe pakoltam,a vizet nem egyszerre adtam hozzá ,hanem adagolva ,nehogy nagyon lágy legyen.Amikor a tésztát szép simára dagasztotta a gép ,ez nekem 10 perc,akkor át raktam a kelesztő tálba ,és hagytam duplájára kelni. Kelesztés után a tészta mennyiséget ketté vettem ,mert a feléből zsömléket is akartam.Megformáztam a zsömléket,és a kenyeret ,lepermeteztem vízzel ,és alaposan meg hempergettem a gyúródeszkára szórt magkeverékben .Ezután sütőpapírral kibélelt tepsire raktam a zsömléket, a kenyeret pedig sütőpapírral bélelt forma tepsibe.220 fokra előmelegített sütőbe sütöttem míg szép színe lett a kenyérnek és a zsömlének.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése