Már jó ideje a tönköly kenyér és zsömle a nyerő nálunk, igaz most zabpehellyel dúsítottam,ami még dobott rajta.Mennyei illatok terjengtek a konyhából amikor sült.
A hozzávalók: 70 dkg búzaliszt
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
30 dkg öreg tészta
4 evőkanál zabpehely
3 evőkanál burgonyapehely
2 evőkanál sikér
2 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
2,5 dkg élesztő
4 dl langyos víz + amennyit még felvesz
2 evőkanál olaj
Az öreg tésztát Limara receptje alapján készítettem: 50 dkg BL80 búzaliszt
3 dl víz
1 csipet cukor
1 dkg friss élesztő
Ebből az öreg tésztából 30 dkg-t adtam a dagasztani valóhoz.
A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe pakolom, és 10 percig dagaszt a gép, szép sima tésztát kapunk.
Ezután át gyúrom a deszkán ,és cipót formálok belőle. Enyhén lisztezett kelesztő tálba teszem,nálam ez a szakajtó, és konyharuhával letakarom, hagyom duplájára kelni. Amikor megkelt, a tésztát kettéveszem,és a feléből 8 darab zsömlét formázok,a másik feléből meg kenyeret formázok.Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a zsemléket, a kenyeret pedig sütőpapírral bélelt jénaiba pakolom,a fedelével letakarom, és hagyom kelni még őket.Addig a sütőt elő melegítem 220 fokra.Mielőtt be kerülnének a sütőbe,a tetejüket vízzel lepermetezem,éles késsel ,vagy pengével bevagdosom, megszórom szezámmaggal és mehet is az előmelegített sütőbe , 55 percre, nálam ennyi idő kellett. Mielőtt a zsömlét betenném a sütőbe ,begőzösítem a sütőt,egy kis lábasba vizet öntök,és a sütő aljába teszem,az így keletkezett gőz elősegíti a zsömle megemelkedését. A jénainál ez nem szükséges mert , fedő van rajta.A megfelelő szín eléréséig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése