Nagyon vártam már a hétvégét, hogy kipróbálhassam a lenmaglisztet a kenyérsütéskor.Nagyon finom lett, úgyhogy felkerült a listára.
A hozzávalók: először készítek egy gyors kovászt: 2,5 dl víz
25 dkg BL55 liszt
1/2 kávéskanál só
2 dkg élesztő
Ezeket jól összekeverem, és félreteszem.
A kenyér hozzávalói: 1 kg liszt
15 dkg rétesliszt
3 evőkanál lenmagliszt
5 dl +4 evőkanál víz /nekem még ennyi kellett/
1 evőkanál só
2 evőkanál olaj
3 dkg élesztő felfuttatva
+ a kovász
A hozzávalókat a gép üstjébe pakolom, és sima tésztává dagasztatom , az úgy 10 perc.
A gyúródeszkán még átgyúrom,és cipót formázok belőle.Kelesztő kosárba teszem,letakarva hagyom félórát kelni,és a deszkán áthajtogatom,újból cipóalakúra és visszarakom a kelesztőkosárba,és hagyom duplájára kelni.A megkelt tésztát áthajtogatom, megformázom és sütőpapírral bélelt kacsasütőbe teszem még kelni.
Addig előmelegítem a sütőt 220 fokra.A megkelt tészta tetejét be permetezem vízzel,majd bemetszem a tetejét és meg szórom lenmaggal.A kacsasütő fedelének a belsejét is jól bepermetezem vízzel,és lefedve mehet is az előmelegített sütőbe 1 órára sülni .Megsülve a súlya 2,13 kg lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése