Néhány kenyérsütő társamnál láttam már tigris kenyeret, és azt gondoltam hogy én is kipróbálom.Na ez most meg is történt, megsütöttem én is.Igaz előtte alaposan körbe néztem a tigris máz receptje után, így találtam Limaránál is egyet és ezt próbáltam ki. A kenyér az teljes kiőrlésű tönkölylisztes és BL55 búzalisztes, és előző nap készített kovásszal dagasztottam.
A hozzávalók: 50 dkg BL55 búzaliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
25 dkg kovász
20 dkg rétes liszt
2 evőkanál burgonyapehely
2 evőkanál sikér
1 evőkanál só
2,5 dkg élesztő
4,5 dl langyos víz
1 mokkáskanál cukor
2 evőkanál olaj
Tigris máz : 1 dkg élesztő
6 dkg rizsliszt
65 ml meleg víz
pici cukor
A kenyér hozzávalóit bedagasztottam,dagasztás után duplájára kelesztettem.Kelesztés után még átdolgoztam,majd megformáztam és a sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, hagytam kelni. Ez idő alatt elkészítettem a tigris mázat és előmelegítettem a sütőt.A kenyér tésztának a tetejét lekentem a mázzal, a jénai fedelének a belsejét pedig lepermeteztem vízzel,és befedtem. A 220 fokra előmelegített sütőbe toltam 50 percre.Nagyon jó illat terjengett a konyhából.A végeredmény nagyon tetszett.
Gyönyörűséges lett, Margó!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Krisztina Szalczer.
VálaszTörlés