Ennek a kenyérnek az az érdekessége, hogy az öreg tészta amivel dagasztva lett,az is sörrel készült.
Az öreg tészta:30 dkg BL80 liszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 dl langyos sör
1 kávéskanál cukor
1 dkg élesztő
A hozzávalókat géppel bedagasztom a sütés előtti napon,bepakolom egy műanyag dobozba,és lezárom.
Másnap már használhatom is.
A kenyér hozzávalói: 50 dkg BL80 liszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg sörös öreg tészta
4 dl langyos sör/+ amennyi még szükséges/
2 evőkanál olaj
2 evőkanál sikér
2 teáskanál só
A hozzávalókat géppel bedagasztom szép simára,majd a deszkán kézzel még átgyúrom,és cipót formálok belőle.Mehet a kelesztő kosárba kelni..A megkelt tésztát a deszkán megint áthajtogatom cipóra formálom,és megint félreteszem kelni.Ezt még egyszer megismétlem,de most a sütőpapírral kibélelt jénaiba rakom kelni.
Sütés előtt a cipó tetejét lepermetezem vízzel,a jénai fedelének belsejét is,majd kevés liszttel megszitálom a tetejét,és pengével bemetszem.Lefedve betolom a 220 fokra előmelegített sütőbe 50 percre,majd leveszem a fedőt róla és tovább sütöm míg szép színe lesz.
Kedves Margó!!
VálaszTörlésNagyon szép kenyeret sütöttél, ötletes és biztos fincsi is. Muszály leszek én is megsütni, olyan gusztán néz ki.
Gratulálok
Kedves Edit Szentkirályi!
VálaszTörlésÖrülök hogy tetszik,finom lett a kenyér , süssél csak bátran!