A karácsonyi készülődés közepette se maradhatott ki a kenyér sütés.Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt hozzáadásával készült a kenyér.Természetesen az előző nap elkészített kovász sem maradhatott ki belőle.
A hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
50 dkg BL80 búzaliszt
25 dkg kovász
10 dkg rétesliszt
1 evőkanál só
1 evőkanál méz
4 dl víz
2 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
A kovász: 150 ml víz
15 dkg liszt
1 teáskanál méz
2 dkg élesztő
A kovász hozzávalóit előző este el készítem.
A dagasztás után még átdolgoztam kézzel is , majd kelesztőtálba tettem letakarva kelni . A kelesztés után megint átdolgoztam a tésztát , majd lecsíptem belőle egy darabkát a díszítéshez, a kenyérnekvalót meg kerekre megformáztam és sütőpapírral kibélelt jénaiba tettem, és letakarva hagytam még kelni. A díszítéshez félre tett tészta darabot kinyújtottam jó vékonyra ,és süti kiszúróval kiszaggattam a formákat,majd félre tettem őket. Amikor megkelt a kenyértészta, vízzel lepermeteztem , majd elrendeztem a díszítést rajta, bevagdostam és mehetett a 220 fokra előmelegített sütőbe 55 percre .
Ilyen lett az ünnepi kenyerünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése