Nagyon kedvelem a burgonyával készült péksütiket sütni,ez a recept pont elegendő egy nagyobb családnak.
Egy tésztából kétfélét készítettem, füstölt kolbásszal és sajttal töltött kifliket és pogácsát.
A hozzávalók: 1 kg liszt
40 dkg főtt,áttört burgonya /kihűlve/
25 dkg mangalica zsír
5 dkg élesztő
1 teás kanál só
1 mokkás kanál cukor/élesztőhöz/
1 dl tej /az élesztőt felfuttatni/
3 tojás sárgája
1 nagy pohár tejföl
1 evőkanál cukor
Töltelék : füstölt kolbász reszelt sajt /de lehet bármi más/
A tetejét lekenni tojással és megszórni reszelt sajttal , vagy magokkal
A lisztet összekeverem a sóval ,burgonyával, és a zsírral. Hozzáadom az élesztőt,a tojásokat,a tejföllel elkevert cukrot,és egy lágy tésztát kapok. Duplájára kelesztem,majd kétfelé osztom a tésztát.A felét ujjnyi vastagra kinyújtom,egy nagyobb pogácsa szaggatóval ,vagy egy vizespohárral kiszaggatom,és hosszúkás alakra nyújtom a tésztát.A tészta felét bevagdosom késsel vagy derelyevágóval,majd megtöltöm füstölt kolbásszal,és reszelt sajttal, és feltekerem kifli alakúra.Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom,és 200 fokra előmelegített sütőbe 25 percig sütöm.
A pogácsákhoz a tésztát két ujjnyi vastagra nyújtom,nagy pogácsa szaggatóval kiszaggatom,sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom , a tetejét lekenem tojással és sajttal,vagy magokkal megszórom .200 fokra előmelegített sütőben sütöm 25 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése