A tönköly lisztből van a több,a kenyér lisztből a kevesebb.
A hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
25 dkg kenyérliszt
30 dkg öreg tészta
2,5 dkg élesztő /felfuttatva/
3 dl langyos víz
1 teáskanál cukor
2 evőkanál olaj
1 evőkanál só
Az öreg tészta Libor Mária receptje alapján készült: 50 dkg liszt
3 dl víz
1 csipet cukor
1 dkg élesztő
Ezeket összedolgozom ,előre elkészítem, megkel , majd össze esik, letakarom és hagyom a pulton.Másnap már használok belőle amennyi kell, a többi megy a hűtőbe.
A kenyérhez valókat a dagasztógép üstjébe pakolom,és hagyom úgy 10 percet dagasztani.A tésztát még lisztezett deszkán is át gyúrom,majd kelesztőtálba rakom,és hagyom duplájára kelni.Kelesztés után a deszkán megformázom,majd sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem még kelni.Amíg kel a tészta, előmelegítem a sütőt 220 fokra. A megkelt tésztát ,és a jénai fedelének a belsejét vízzel lepermetezem, bemetszem pengével ,befedem és mehet az előmelegített sütőbe 50 percre sülni.Majd a fedőt leveszem róla,és további 10 percig még sütöm a kívánt szín eléréséig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése