2015. március 7., szombat

Lenmaglisztes kenyér

Nagyon vártam már a hétvégét, hogy kipróbálhassam a lenmaglisztet a kenyérsütéskor.Nagyon finom lett, úgyhogy felkerült a listára.

A hozzávalók: először készítek egy gyors kovászt: 2,5 dl víz
                                                                            25 dkg BL55 liszt
                                                                            1/2 kávéskanál só
                                                                              2 dkg élesztő
Ezeket jól összekeverem, és félreteszem.

A kenyér hozzávalói: 1 kg liszt
                                 15 dkg rétesliszt
                                   3 evőkanál lenmagliszt
                                   5 dl +4 evőkanál víz /nekem még ennyi kellett/
                                   1 evőkanál só
                                   2 evőkanál olaj
                                   3 dkg élesztő felfuttatva
                                  + a kovász
A hozzávalókat a gép üstjébe pakolom, és sima tésztává dagasztatom , az úgy 10 perc.
A gyúródeszkán még átgyúrom,és cipót formázok belőle.Kelesztő kosárba teszem,letakarva hagyom félórát kelni,és a deszkán áthajtogatom,újból cipóalakúra és visszarakom a kelesztőkosárba,és hagyom duplájára kelni.A megkelt tésztát áthajtogatom, megformázom és sütőpapírral bélelt kacsasütőbe teszem még kelni.
Addig előmelegítem a sütőt 220 fokra.A megkelt tészta tetejét be permetezem vízzel,majd bemetszem a tetejét és meg szórom lenmaggal.A kacsasütő fedelének a belsejét is jól bepermetezem vízzel,és lefedve mehet is az előmelegített sütőbe 1 órára sülni .Megsülve a súlya 2,13 kg lett.



                         

             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése