2014. április 6., vasárnap

Tigrisített tönkölykenyér

Néhány  kenyérsütő társamnál láttam már tigris kenyeret, és azt gondoltam hogy én is kipróbálom.Na ez most meg is történt, megsütöttem én is.Igaz előtte alaposan körbe néztem a tigris máz receptje után, így találtam Limaránál is egyet és ezt próbáltam ki. A kenyér az teljes kiőrlésű tönkölylisztes és BL55 búzalisztes, és előző nap készített kovásszal dagasztottam.

A hozzávalók:  50 dkg BL55 búzaliszt
                       25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
                       25 dkg kovász
                       20 dkg rétes liszt
                         2 evőkanál burgonyapehely
                         2 evőkanál sikér
                         1 evőkanál só
                       2,5 dkg élesztő
                       4,5 dl langyos víz
                          1 mokkáskanál cukor
                          2 evőkanál  olaj
 
Tigris máz : 1 dkg élesztő
                  6 dkg rizsliszt
                  65 ml meleg víz
                  pici cukor

A kenyér hozzávalóit bedagasztottam,dagasztás után duplájára kelesztettem.Kelesztés után még átdolgoztam,majd megformáztam és a sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, hagytam kelni. Ez idő alatt elkészítettem a tigris mázat és előmelegítettem a sütőt.A kenyér tésztának a tetejét lekentem a mázzal, a jénai fedelének a belsejét pedig lepermeteztem vízzel,és befedtem. A 220 fokra előmelegített sütőbe toltam 50 percre.Nagyon jó illat terjengett a konyhából.A végeredmény nagyon tetszett.











                     

2 megjegyzés: