2014. május 4., vasárnap

Leveles krumplis pogácsa

Ez egy nagyon régi , és jól bevált recept nálam. Ha marad a főtt burgonyából, /direkt mindig többet főzök mint ami elfogy/, akkor szóba jöhet a pogácsa.
A hozzávalók: 60 dkg liszt
                      30 dkg burgonya püré
                       2 teáskanál só
                       3 dkg élesztő
                       1 teáskanál cukor
                      1,5-2 dl tej
                      10 dkg olvasztott vaj

 A tészta lekenéséhez : 3 evőkanál mangalica zsír/lehet más zsír is/elkeverve
                                   2 púpos evőkanál liszttel

a pogácsa tetejére 1 felvert tojás
                             reszelt sajt vagy szezámmag


A hozzávalókat bedagasztom,és hagyom duplájára kelni. Amíg kel a tészta kikeverem a zsírt a liszttel simára.
A megkelt tésztát kinyújtom és a fele lisztes zsírt rákenem a tésztára,majd összehajtogatom,és letakarva hagyom pihenni 20 percet.Azután megint kinyújtom, és rákenem a zsír másik felét is,és megint összehajtogatom,megint 20 percet hagyom pihenni.Amíg pihen a tészta addig lereszelem a sajtot,előkészítem a tepsit,sütőpapírral kibélelem. A pihentetés után kinyújtom a tésztát 1,5 cm vastagra,és kiszaggatom ,majd a tepsibe pakolom, ezután lekenem a felvert tojással, és megszórom sajttal vagy szezámmaggal. A 200 fokra előmelegített sütőben, 25 percig sütöm, míg a kívánt szint eléri.






1 megjegyzés: