2014. június 1., vasárnap

Sok magvas szendvicskenyér

Ez a kenyér lett mostanában a kedvenc,gyakran sütöm.Ebben a kenyérben lenmag lisztet is keverek ,mert nagyon egészséges.A pirított magok meg nagyon finomak a kenyér tetején.

A hozzávalók: 30 dkg BL55 liszt
                      25 dkg Grahamliszt
                      25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
                        4 evőkanál lenmagliszt
                      10 dkg előző este elkészített kovász/ Atkáriné Terikétől van/
                         1 evőkanál só
                         1 teáskanál cukor
                         2 dkg élesztő
                         4,5 dl víz /meg amennyit felvesz /

A kovász: 140 ml víz
                  15 dkg liszt
                    1 kávéskanál cukor
                    1 dkg élesztő

A kovászt előző este bekeverjük, és másnap használjuk.

A kenyér hozzávalóit a dagasztógép üstjébe pakoltam,a vizet nem egyszerre adtam hozzá ,hanem adagolva ,nehogy nagyon lágy legyen.Amikor a tésztát szép simára dagasztotta a gép ,ez nekem 10 perc,akkor át raktam a kelesztő tálba ,és hagytam duplájára kelni. Kelesztés után a tészta mennyiséget ketté vettem ,mert a feléből  zsömléket is akartam.Megformáztam a zsömléket,és a kenyeret ,lepermeteztem vízzel ,és alaposan meg hempergettem a gyúródeszkára szórt magkeverékben .Ezután sütőpapírral kibélelt tepsire raktam a zsömléket, a kenyeret pedig sütőpapírral bélelt  forma tepsibe.220 fokra előmelegített sütőbe sütöttem míg szép színe lett a kenyérnek és a zsömlének.








                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése