2015. június 11., csütörtök

Sörös kenyér

Ennek a kenyérnek az az érdekessége, hogy az öreg tészta amivel dagasztva lett,az is sörrel készült.

Az öreg tészta:30 dkg BL80 liszt
                       20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
                       3 dl langyos sör
                       1 kávéskanál cukor
                        1 dkg élesztő
A hozzávalókat géppel bedagasztom a sütés előtti napon,bepakolom egy műanyag dobozba,és lezárom.
Másnap már használhatom is.

A kenyér hozzávalói: 50 dkg BL80 liszt
                                25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
                                25 dkg sörös öreg tészta
                                  4 dl langyos sör/+ amennyi még szükséges/
                                  2 evőkanál olaj
                                  2 evőkanál sikér
                                  2 teáskanál só

A hozzávalókat géppel bedagasztom szép simára,majd a deszkán kézzel még átgyúrom,és cipót formálok belőle.Mehet a kelesztő kosárba kelni..A megkelt tésztát a deszkán megint áthajtogatom cipóra formálom,és megint félreteszem kelni.Ezt még egyszer megismétlem,de most a sütőpapírral kibélelt jénaiba rakom kelni.
Sütés előtt a cipó tetejét lepermetezem vízzel,a jénai fedelének belsejét is,majd kevés liszttel megszitálom a tetejét,és pengével bemetszem.Lefedve betolom a 220 fokra előmelegített sütőbe 50 percre,majd leveszem a fedőt róla és tovább sütöm míg szép színe lesz.









2 megjegyzés:

  1. Kedves Margó!!
    Nagyon szép kenyeret sütöttél, ötletes és biztos fincsi is. Muszály leszek én is megsütni, olyan gusztán néz ki.
    Gratulálok

    VálaszTörlés
  2. Kedves Edit Szentkirályi!
    Örülök hogy tetszik,finom lett a kenyér , süssél csak bátran!

    VálaszTörlés