Már többször írtam a tönkölylisztes kenyérről,de úgy gondolom nem elégszer.Mindig van benne valami újabb változtatás, amit kipróbálok,és ha bevált akkor úgy sütöm a kenyeret.Ez most a kovász egyik fajtája,amit én úgy használok, hogy a bekeverése után, nem várok másnapig, hanem amikor az edénybe már jól feljön ,akkor mindjárt a liszthez adom, és nekem ez vált be.Már régen volt ilyen szép lukacsos a kenyér belseje.
A kovász hozzávalói: 25 dkg BL55 liszt
2.5 dl víz
1,5 dkg élesztő
1/2 kávéskanál só
A hozzávalókat jól összekeverjük egy műanyag edénybe, nokedli állagú tésztát kapunk, amit lezárunk és a konyha pulton hagyjuk.
A kenyér hozzávalói 80 dkg BL80 kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésü tönköly liszt
2 teáskanál só
fél kocka élesztő
1 kávéskanál cukor
5 dl víz
+ a kovász
2 evőkanál olaj
A hozzávalókat bepakolom a dagasztógépbe és 10 percig hagyom a gépet dolgozni. Amikor kész a dagasztás,gyúródeszkán még átgyúrom, és cipót formázok belőle, ezután a szakajtóba teszem és hagyom duplájára kelni.A kelesztés után a tésztát megfelezem, a egyik feléből kenyeret a másik feléből meg zsemléket formázok.A kenyér sütőpapírral bélelt jénaiba kerül ,a zsemléket pedig sütőpapírral bélelt tepsibe
pakolom.Amíg kelnek,addig a sütőt előmelegítem 220 fokra. A sütés előtt a tészta tetejét és a jénai fedőnek a belsőfelét is permetezem vízzel. Majd be metszem a tészta tetejét, megszórom szezámmaggal és mehet az előmelegített sütőbe 50 percig fedővel és még 10 percig fedő nélkül.
Üdvözöllek!
VálaszTörlésNagyon szép kenyereket ,és péksütiket készítesz,gratulálok!
Azt szeretném kérdezni,hogy hogyan állapítod meg,mikor jó a kenyér,mikor lehet sütni ?
Köszönöm !
Üdv.:Brigitta
Kedves Brigitta!
VálaszTörlésKöszönöm a kedves figyelmedet! kérdésed az volt hogy mikor lehet sütni a kenyeret? akkor lehet sütni mikor a sütő elő van melegítve a kívánt hőfokra,és a kenyértészta is megkelt a jénaiban.de ha ujjal megnyomjuk a tésztát és rugalmas,akkor már biztos hogy jó,és mehet a sütőbe.üdvözlettel:Margó.