2013. augusztus 28., szerda

Burgonyás kenyér és bucik


Most burgonyás kenyeret kellett sütnöm, mert volt egy kevés burgonya főzőlé és azt el kellett használnom.
Terveim között szerepeltek a cipók is.A kenyértésztát megfeleztem és így lett egy kenyér,és négy cipó,amik pontosan elfértek a nagy piros lábasomba.
A hozzávalók: 50 dkg BL80 liszt
                       25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
                       25 dkg öreg tészta /tk. tönköly lisztből/
                         2 dl főtt burgonyalé/sózott/
                         2 dl langyos víz
                         1 teáskanál só
                          1 teáskanál cukor
                          2 evőkanál olaj

A hozzávalókat jól megdagasztom,majd félre teszem letakarva ,hagyom kelni.Amikor megkelt, áthajtogatom,és még hagyom kelni. Miután megkelt,áthajtogatom megint ,és ketté veszem a tésztát,megformázom a kenyeret,és a sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem és letakarom.A tészta másik feléből pedig négy egyforma cipókat készítek,és a sütőpapírral kibélelt lábasba pakolom őket.Ezután a kenyér tetejét bevagdosom , a jénai fedő belsejét vízzel lepermetezem,és már teszem is a 220 fokra előmelegített sütőbe 50 percre sülni.Majd a fedőt leveszem róla,és még további 10 perc kell ahhoz hogy szép színe legyen.
Amikor a kenyér kész,azután egy kis lábas vizet teszek a sütő aljába,hogy jól begőzösítsem a sütőt.
A zsemlék tetejét is bevagdosom,és a 220 fokos ,gőzös sütőben 25 perc alatt megsül.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése