Powered By Blogger

2013. szeptember 21., szombat

Dió krémes briós és lekváros bukta

A mai sütésem diókrémmel töltött briós és lekváros bukta volt.A tésztája mind a kettőnek ugyanaz,kalácstészta.Így mindig dupla adagot szoktam bedagasztani.Nagyon régi, jól bevált recept ez.Annyira könnyű és puha a kisült tészta,nem szárad ki, bár nem is ér rá kiszáradni mert hamar elfogy.
A hozzávalók :  60 dkg liszt
                          5 dkg élesztő
                          4 dl tej / ebből 0,5 dl az élesztőhöz/
                          1 dl olaj
                          2 tojás sárgája
                          4 evőkanál cukor/ én ennyit teszek a tejbe/
                          1 teáskanál só

Ezt a mennyiséget én duplán veszem, és jól kidagasztom. Az olajat utoljára adom hozzá fokozatosan,és addig dagasztom míg felveszi az olajat,és szép sima tésztát kapok.Akkor félre teszem,letakarom, hagyom  duplájára kelni. Amíg kel a tészta elkészítem a dió krémet.A dió krémet le lehet fagyasztani is ,így előre elkészíthető.

A dió krém hozzávalói :30 dkg dióbél /enyhén pirítva/azután darálva
                                    20 dkg cukor
                                      3 dl víz
                                      1 csipet só
                                      1 kávéskanál fahéj
A vízből és a cukorból szirupot készítek,ebbe beleöntöm a darált diót és hozzáadom a fahéjat és a sót.Leveszem a tűzről és adok hozzá egy kis margarint vagy vajat,hogy szaftos legyen a töltelék.
A tésztát kinyújtom , hosszú csíkokra vágom és megtöltöm a dió krémmel,majd össze csípem a tésztát és a két végén ellentétes irányba  feltekerem briósnak.
A buktánál pedig egyforma nagyságú négyzeteket vágok,megtöltöm lekvárral és feltekerem, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe pakolom.A tepsiben hagyom kelni,majd 180 fokra előmelegített sütőbe sütöm
25 percet míg szép színe lesz.
                                           Dió krémes briós

                                          Lekváros bukta


               
                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése