2014. március 7., péntek

Burgonyás péksütik

Nagyon kedvelem a burgonyával készült péksütiket sütni,ez a recept pont elegendő egy nagyobb családnak.
Egy tésztából kétfélét készítettem,  füstölt kolbásszal és sajttal töltött kifliket és pogácsát.
A hozzávalók: 1 kg liszt
                       40 dkg főtt,áttört burgonya /kihűlve/
                       25 dkg mangalica zsír
                         5 dkg élesztő
                         1 teás kanál só
                         1 mokkás kanál cukor/élesztőhöz/
                         1 dl tej /az élesztőt felfuttatni/
                          3 tojás sárgája
                          1 nagy pohár tejföl
                          1 evőkanál cukor

Töltelék : füstölt kolbász reszelt sajt /de lehet bármi más/

A tetejét lekenni tojással és megszórni reszelt sajttal , vagy magokkal

A lisztet összekeverem a sóval ,burgonyával, és a zsírral. Hozzáadom az élesztőt,a tojásokat,a tejföllel elkevert cukrot,és egy lágy tésztát kapok. Duplájára kelesztem,majd kétfelé osztom a tésztát.A felét ujjnyi vastagra kinyújtom,egy nagyobb pogácsa szaggatóval ,vagy egy vizespohárral kiszaggatom,és hosszúkás alakra nyújtom a tésztát.A tészta felét bevagdosom késsel vagy derelyevágóval,majd megtöltöm füstölt kolbásszal,és reszelt sajttal,  és feltekerem kifli alakúra.Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom,és 200 fokra előmelegített sütőbe 25 percig sütöm.

A pogácsákhoz a tésztát két ujjnyi vastagra nyújtom,nagy pogácsa szaggatóval kiszaggatom,sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom , a tetejét lekenem tojással és sajttal,vagy  magokkal megszórom .200 fokra előmelegített sütőben sütöm 25 percig.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése