2014. szeptember 27., szombat

Tönköly kenyérkénk

A mai tönkölykenyérkénk egy kicsit másabb mint az eddig sütöttek, mert a liszt arányokat meg fordítottam.
A tönköly lisztből van a több,a kenyér lisztből a kevesebb.

A hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
                      25 dkg kenyérliszt
                      30 dkg öreg tészta
                       2,5 dkg élesztő /felfuttatva/
                        3 dl langyos víz
                        1 teáskanál cukor
                        2 evőkanál olaj
                        1 evőkanál só

Az öreg tészta Libor Mária  receptje alapján készült: 50 dkg liszt
                                                                                  3 dl víz
                                                                                  1 csipet cukor
                                                                                  1 dkg élesztő
                                                                       

Ezeket összedolgozom ,előre elkészítem, megkel , majd össze esik, letakarom és hagyom a pulton.Másnap már használok belőle amennyi kell, a többi megy a hűtőbe.

A kenyérhez valókat a dagasztógép üstjébe pakolom,és hagyom úgy 10 percet dagasztani.A tésztát még lisztezett deszkán is át gyúrom,majd kelesztőtálba rakom,és hagyom duplájára kelni.Kelesztés után a deszkán megformázom,majd sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem még kelni.Amíg kel a tészta, előmelegítem a sütőt 220 fokra. A megkelt tésztát ,és a jénai fedelének a belsejét vízzel lepermetezem, bemetszem pengével ,befedem és mehet az előmelegített sütőbe 50 percre sülni.Majd a fedőt leveszem róla,és további 10 percig még sütöm a kívánt szín eléréséig.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése