2013. május 13., hétfő

Bodzafánk

Nálunk már el kezdett virágozni a bodza.Itt az ideje hogy süssek bodzafánkot.Biztos sokan ismerik ezt a régi receptet,de nem csak fánkot lehet a bodzavirágból készíteni,hanem palacsinta tésztába mártva a virágot kisütni, aztán szörpöt is készíthetünk a virágjából.Én most fánkot készítettem ,kétfélét , olajban sültet és sütőben sültet.A recept hozzávalói : 50 dkg liszt
                                                         3 dkg élesztő/felfuttatva/
                                                          3 dl tej
                                                           5 evőkanál cukor
                                                           2 tojássárgája
                                                            5 dkg olvasztott margarin
                                                             1 mokkás kanál só
                                                             8 db tenyér nagyságú bodzavirág/ lecsipkedve/
A liszthez hozzá adjuk a felfuttatott élesztőt és a langyos tejben elkevert cukrot ,sót , tojássárgáját,és az olvasztott margarint. Ezeket összedolgozzuk,és legutoljára a lecsipkedett bodzavirágot is bele dagasztjuk.Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát,majd lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk.
Egy közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk.A leeső részekből pedig pingpong labda nagyságú golyókat készítünk.Letakarva hagyjuk kelni fél órát.Amíg kelnek, előmelegítem a sütőt 180 fokra ,és a lábasba előkészítem az olajat.Amikor megkelt a tészta, először a sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom a golyókat és azt teszem a sütőbe,amíg sül, kisütöm az olajban a többi szaggatott tésztát.A tetejét meghintem fahéjas porcukorral,vagy lekvárral kínálom.
 

                      Az első képen a sütőben sült fánk,az alsó képen pedig az olajban sült fánk.                                                            
                                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése