A pince takarításkor vettem észre hogy a polcon ott figyel még két kis üveg füge lekvár.Minden évben sikerül eltenni egy két üveggel ha marad a bokron.Mindjárt arra gondoltam hogy vagy buktába vagy briósba teszek belőle.Aztán végül briós mellett döntöttem.
A briós hozzávalói : 60 dkg liszt
5 dkg puha vaj
1 tojás
10 dkg tejföl
fél kocka élesztő felfuttatva
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
2 dl langyos tej
+ 1 tojás a lekenéshez
a töltelék :egy kis üveg füge lekvár
fél citrom leve
A tészta hozzávalóit bedagasztom,hagyom duplájára kelni.A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom,ketté veszem a tésztát és az egyiket félreteszem, letakarom hogy ne száradjon ki.A másik felét téglalap alakúra nyújtom,és egyforma szélesre kb. 4 centi széles, 30 centi hosszúakra vágom.Közepét megtöltöm a lekvárral,és a két szélét össze csípem,egy kicsit meg sodrom óvatosan,és brióst formázok belőle.Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem őket ,egymástó kicsit távol, hogy legyen helyük a növekedéshez.Amikor kész, lekenjük vízzel hígított tojássárgával ,és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 perc alatt készre sülnek.
Nagyon szeretem nézegetni az oldaladat, gyönyörűek az ételek, ízlésesek a fotók!
VálaszTörlés