Ha hétvége, akkor kenyérsütés és péksüti sütés ideje. Az öreg tésztámat is fel kellett már használni,már csak egy adagra való volt,és 10 napos.Na be is dagasztottam a kenyértésztát,had keljen. Ám a hűtőben ott árválkodott egy darabka főtt és füstölt sonka darabka.Így aztán kitaláltam hogy készítek belőle tölteléket .
Jó lesz a kiflibe, krémsajttal kikeverem az apróra vágott sonkát és kész is a töltelék. Kelesztés után megfeleztem a kenyértésztát , egyik feléből kenyér lett a másik feléből töltött kiflik.
A hozzávalók: 60 dkg BL80-as kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
25 dkg öreg tészta
5 dl langyos víz
fél kocka élesztő
1 evőkanál só
2 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
Dagasztás után hagyom duplájára kelni a tésztát. Miután megkelt, elfelezem a tésztát, feléből kenyeret készítek a másik feléből kifliket.A kenyérnek valót megformázom és sütőpapírral bélelt jénaiba rakom , hagyom kelni.Addig a kiflinek valóval foglalkozom.A tésztát nyolc egyenlő részre osztom, kerekre nyújtom,és a sajtkrémes sonkatöltelékből egy teáskanállal rakok rá, majd feltekerem és kifli alakra formázom.Sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom,és hagyom kelni letakarva.
Amíg a kiflik kelnek, a kenyér tetejét is bevagdosom, lepermetezem vízzel a jénai fedelének belsejét,és mehet a 220 fokra előmelegített sütőbe 45 percre.Miután letelt a 45 perc, leveszem a fedőt a kenyérről és sütöm tovább még 15 percet.Ha kész a kenyér, rácsra teszem és vízzel lepermetezem,és lehet hallani hogy pattog recseg a kenyér héja, vagyis beszélget a kenyér.
A kiflik tetejét lekenem vízzel hígított tojássárgával és mehet a forró sütőbe 220 fokon sütjük úgy 30 percet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése