2013. április 23., kedd

Medvehagymás kiflik és pogácsák.

Az idei medvehagyma termés jól sikerült, tudtam néhányszor sütni is belőle.Utoljára még sütöttem egy nagy tepsi pogácsát, és kifliket.Maradt egy kis krumpli püré ,és így lett krumplis,medvehagymás pogácsa.
A hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt +10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
                      30 dkg krumpli püré
                       1 dl tej
                        1 egész tojás
                       1 dl krumpli főzőlé
                        fél kocka élesztő felfuttatva
                        2 evőkanál vaj vagy zsír is lehet/nekem szalonna zsír volt otthon/
                        1 teás kanál cukor/élesztőhöz/
                        2 teás kanál só
A hajtogatáshoz: 2-3 evőkanál vaj vagy zsír/megolvasztva/
                            1 nagy csokor medvehagyma felaprítva
                         
                         
                         

A liszttel elmorzsoljuk a krumplipürét, a zsiradékot,hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt,és a többi hozzávalókat.Amikor kidolgoztuk a tésztát,letakarjuk és duplájára kelesztjük.Ha megkelt,kinyújtjuk és lekenjük a zsiradékkal,megszórjuk a felaprított medvehagymával,és meghajtogatjuk,mint a leveles tésztát.,és hagyjuk pihenni 15 percet.Ezt még kétszer ismételjük meg.Majd kinyújtjuk a tésztát,és kiszaggatjuk pogácsa szaggattóval ,a tetejét lekenjük vízzel hígított tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben 25 percet sütjük.
Ami meg  maradt a pogácsa szaggatáskor tészta ,abból meg kifliket sodortam.


                       

2 megjegyzés:

  1. Díjat kaptál tőlem Margó nézz be hozzám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Besztercei Marianna! nagyon köszönöm a díjat,de még nem vagyok gyakorlott blogerező, így fogalmam sincs hogy hogyan kell ezt a díjat feltenni.A szerkesztés még nem igazán megy,ez meg is látszik az oldalamon.De előbb vagy utóbb csak megoldom,hogy hogyan kell .

      Törlés