2013. április 17., szerda

Tönkölylisztes kenyér

Ez a kenyér teljes kiőrlésű tönkölyliszt hozzáadásával készült.
A hozzávalók: 60 dkg kenyérliszt
                      20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
                      20 dkg kovász/előző este elkészíteni/
                      2,5 dkg élesztő felfuttatva
                         1 evőkanál só
                         2 evőkanál cukor
                       4,5 dl langyos víz
                          2 evőkanál olaj
A hozzávalókat össze dolgozom, duplájára kelesztem.Amíg kel a tészta,sütőpapírral kibélelem a jénait.Miután megkelt a tészta ,még egyszer átgyúrom óvatosan,majd megformázom és beteszem a sütőpapirossal bélelt jénaiba és letakarom a fedelével.Hagyom kelni,majd a tetejét bevágom éles pengével,vízzel lepermetezem a tetejét és a fedél belsejét és lefedem.Ezután mehet a 220 fokosra előmelegített sütőbe 45 percre , majd leveszem a fedőt és tovább sütöm még 15 percig míg szép színe lesz.

           

3 megjegyzés:

  1. Meseszép kenyér! :)
    Megkérdezhetem, hogy a kovászt ehhez a kenyérhez hogy készíted? Előre is köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  2. A kovász amit én használok: másfél dl langyos víz
    15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
    1-2 dkg élesztő
    1/2 kávéskanál só
    1 kávés kanál cukor
    Ezeket összekeverem alaposan, olyan lesz mint a nokedli tészta,letakarom és a pulton hagyom másnapig.Tehát estefelé bekeverem ,és másnap már használom is.
    Üdvözlettel: Matus Margó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Margó!
      Az hogy 1 vagy 2 dkg az élesztő az mitől függ?
      Köszönöm szépen! :)

      Törlés