Ez a kenyér teljes kiőrlésű tönkölyliszt hozzáadásával készült.
A hozzávalók: 60 dkg kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
20 dkg kovász/előző este elkészíteni/
2,5 dkg élesztő felfuttatva
1 evőkanál só
2 evőkanál cukor
4,5 dl langyos víz
2 evőkanál olaj
A hozzávalókat össze dolgozom, duplájára kelesztem.Amíg kel a tészta,sütőpapírral kibélelem a jénait.Miután megkelt a tészta ,még egyszer átgyúrom óvatosan,majd megformázom és beteszem a sütőpapirossal bélelt jénaiba és letakarom a fedelével.Hagyom kelni,majd a tetejét bevágom éles pengével,vízzel lepermetezem a tetejét és a fedél belsejét és lefedem.Ezután mehet a 220 fokosra előmelegített sütőbe 45 percre , majd leveszem a fedőt és tovább sütöm még 15 percig míg szép színe lesz.
Meseszép kenyér! :)
VálaszTörlésMegkérdezhetem, hogy a kovászt ehhez a kenyérhez hogy készíted? Előre is köszönöm! :)
A kovász amit én használok: másfél dl langyos víz
VálaszTörlés15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1-2 dkg élesztő
1/2 kávéskanál só
1 kávés kanál cukor
Ezeket összekeverem alaposan, olyan lesz mint a nokedli tészta,letakarom és a pulton hagyom másnapig.Tehát estefelé bekeverem ,és másnap már használom is.
Üdvözlettel: Matus Margó
Köszönöm szépen Margó!
TörlésAz hogy 1 vagy 2 dkg az élesztő az mitől függ?
Köszönöm szépen! :)